Koje podatke građanin može tražiti od tijela javne vlasti sukladno javnom interesu, a da je zadovoljena GDPR regulativa

Odgovor na ovaj zahtjev kasni. Po zakonu, pod svim uvjetima, Povjerenik za informiranje, Zagreb trebala je odgovoriti do sada (detalji). Možete se žaliti tako što ćete zahtjeva požurnicu.

Za: Povjerenik za informiranje, Zagreb

Molim naslov da pojasni da li građanin od tijela javne vlasti može tražiti, u skladu s javnim interesom, detaljne podatke o trošenju proračunskih sredstava?
Naime, mnoga tijela javne vlasti prikrivaju se iza GDPR regulative, dok je jasno da kod trošenja proračunskih, tj. javnih sredstava, postoji interes javnosti da se ima uvid u trošenje istih i to u svim detaljima.
Ujedno, ako građanin traži takve podatke, da li tada tijelo javne vlasti treba sprovesti test razmjernosti te u skladu s time možda donijeti suda da podatke obavezno može dati, a li da eventualno osobne podatke smanji na najmanju mjeru (ime i prezime) ili da ih anonimizira?
Također, da li tijelo javne vlasti uopće može odbiti takav zahtjev ili u svom rješenju treba opisati u kojoj mjeri podatke može ili smije dati?
Zaključujem, ako je naveden javni interes kod traženja podataka javne vlasti u trošenju javnih sredstava od strane tražitelja, dali tijelo javne vlasti uopće takav zahtjev smije odbiti?

S poštovanjem,

Dejan Drabić

Looking for an EU Authority?

You can request documents directly from EU Institutions at our sister site AskTheEU.org . Find out more .

AskTheEU.org