Stranice za pomoć

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja koja nisu odgovorena na ovim stranicama za pomoć pišete na našu diskurs zajednicu, a za razgovor s Imamo pravo znati ekipom volontera, kontaktirajte nas.

Vaša privatnost #

Imamo pravo znati vode neformalna inicijativa građana Code for Croatia i organizacija civilnog društva Gong.

Za sve detalje o strukturi, upravljanju i drugim relevantnim informacijama o nama pogledajte: Tko čini Imamo pravo znati?.

Našim radom oko tema transparentnosti i odgovornosti, imamo na umu i brinemo o privatnosti i sigurnosti naših korisnika: duljina ovih pravila o privatnosti jedan je od rezultata. Međutim, znamo da nitko ne provodi pravila privatnosti iz zabave, pa smo se potrudili da budu jasna i razumljiva svima.

Nadamo se da ova pravila pokrivaju sve što trebate znati o privatnosti, ali ako i dalje imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Koje osobne podatke prikupljamo #

Kada podnesete zahtjev #

Korištenjem Imamo pravo znati za slanje zahtjeva za pristup informacijama, dajete nam sljedeće osobne podatke:

  • Vaše ime i prezime
  • Vašu e-mail adresu
  • Vašu IP adresu

Neki od ovih podataka prosljeđuju se tijelu javne vlasti koje zaprima vaš zahtjev i objavljeno je na internetskoj stranici.

Na ovoj stranici pronaći ćete objašnjenja:

  • što radimo sa svakom vrstom informacija
  • tko ih vidi
  • kako se koriste
  • koliko ih dugo zadržavamo
  • naši protokoli za izmjenu ili uklanjanje informacija
  • što učiniti ako ste nezadovoljni načinom na koji smo postupali s vašim podacima

Kada pošaljete e-mail na Imamo pravo znati putem našeg obrasca za kontakt, izravno ili putem Code for Croatia ili Gonga #

E-mail podrške obrađuje Imamo pravo znati volonterska ekipa putem središnjeg poštanskog sandučića kojem moraju pristupiti poštujući naše stroge sigurnosne protokole.

Kao i kod bilo koje druge e-pošte, ovo rezultira zadržavanjem vaše adrese e-pošte i, ako je navedeno, vašeg imena, zajedno sa sadržajem vaše poruke.

Tko može vidjeti vaše osobne podatke #

Vaše ime i prezime #

Kada podnesete zahtjev za pristup informacijama putem Imamo pravo znati, vaše ime i prezime (odnosno naziv koji ste koristili prilikom slanja zahtjeva) je:

  1. poslano tijelu javne vlasti, i
  2. javno objavljeno na internetskoj stranici zajedno sa zahtjevom.

Pogledajte ovaj paragraf za više informacija o tome zašto javno objavljujemo ove informacije.

Vaša e-mail adresa #

Vašu adresu e-pošte ne šaljemo tijelima javne vlasti niti je objavljujemo na internetskoj stranici. Imamo pravo znati automatski generira @imamopravoznati.org e-mail adresu specifičnu za svaki zahtjev - vaša će poruka imati ovu adresu pošiljatelja 'od', a ujedno je i adresa na koju će tijelo javne vlasti poslati odgovor.

Kad javno tijelo odgovori putem ove prilagođene adrese e-pošte, njihov se odgovor objavljuje na stranici vašeg zahtjeva na Imamo pravo znati. Istovremeno, naš sustav će vam poslati poruku na adresu e-pošte koju ste naveli prilikom izrade zahtjeva ili u vašem korisničkom profilu kako bi vas obavijestili da je stigao odgovor: i ovo je automatiziran postupak.

Dakle, vaša adresa e-pošte uglavnom se čuva privatnom. Postoje dvije iznimke. Prvo, administratori internetske stranice mogu pristupiti vašoj adresi e-pošte u procesu administriranja internetske stranice i mogu se koristiti vašom adresom e-pošte kako bi vas kontaktirali u vezi s korištenjem internetske stranice. Također povremeno kontaktiramo korisnike koji su uputili posebno zanimljiv zahtjev, jer o njima volimo pisati na našem blogu.

Zatim, ako pošaljete poruku drugom korisniku na internetskoj stranici, vaša e-mail adresa podijeliti će se s primateljem privatne poruke. Dobiti ćete upozorenje o tome prije nego što pošaljete privatnu poruku drugom korisniku.

Nećemo otkriti vašu adresu e-pošte nikome drugome, osim ako to nismo obvezni zakonom ili ako nas vi to zatražite.

Hoće li se vaš e-mail koristiti u bilo koje druge svrhe?

Ne. Nakon što se prijavite na Imamo pravo znati, slati ćemo vam samo e-poštu koja se odnosi na vaš zahtjev, upozorenja e-poštom za koje ste se prijavili ili iz drugih razloga koje izričito autorizirate. Nikada nećemo davati ili prodavati vašu adresu e-pošte nikome drugome, osim ako to nismo obvezni zakonom ili ako nas vi to zatražite.

U teoriji, neželjenu poštu možete zaprimiti putem funkcije privatne poruke ('pošalji ovom korisniku e-mail'). Zlouporaba ove usluge nije česta i bilo koju poruku koju smatrate neprimjerenom možete nam prijaviti putem kontakt obrasca. Nakon razmatranja možemo suspendirati korisnike koji su zloupotrijebili ovu uslugu.

Vaš zahtjev #

Vaš zahtjev šalje se tijelu javne vlasti od kojeg tražite informacije. Istodobno je objavljen na ovoj internetskoj stranici gdje ga svatko može vidjeti.

Vaša IP adresa #

IP adresa povezana s vašom upotrebom internetske stranice (koja može, ali ne mora biti dovoljna za vašu identifikaciju, ovisno o okolnostima), automatski se bilježi u naše dnevnike zapisa. Obično je nitko neće vidjeti - pogledajte paragraf o našem dnevniku zapisa za više informacija.

IP adrese ne dijelimo ni s kim osim ako to ne zahtijeva zakon (na primjer, tijekom policijske istrage za koju je primljen sudski nalog).

Vaša poštanska adresa #

Ne morate nužno uz svaki zahtjev navoditi poštansku adresu da biste poslali zahtjev za pristup informacijama. Ako vas tijelo javne vlasti zatraži punu fizičku adresu, odgovorite im da želite ostvariti pristup informaciji elektorničkim putem te je adresa putem koje su zaprimili zahtjev dovoljna za dostavu traženih informacija. Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (ZPPI), zahtjev predan elektroničkim putem smatra se zahtjevom podnesenim pisanim putem.

Povjerenik za informiranje je dao smjernice za to:

  • Čak i kada ne naznačite na koji način želite primiti tražene informacije, tijelo javne vlasti treba dostaviti informaciju na isti način na koji ste podnijeli zahtjev odnosno na najekonomičniji način koji stvara manje troškova, a ostvaruje svrhu (izvor) –
    “U zahtjevu možete i naznačiti način na koji želite ostvariti pristup informaciji. Možete tražiti da Vam se informacija pošalje poštom ili elektroničkom poštom, ili najaviti da ćete preslike informacija podići sami u tijelu javne vlasti i time uštedjeti moguće poštanske troškove, a možete osobito ako niste sigurni što točno tražite, zahtijevati i uvid u dokumente i naznačiti da ćete pri tome odabrati za koje ćete sve dokumente tražiti presliku. Ako ne naznačite na koji način želite primiti tražene informacije, tijelo javne vlasti dostavit će informaciju na isti način na koji ste podnijeli zahtjev odnosno na drugi ekonomičniji način koji stvara manje troškova, a ostvaruje svrhu.”
  • Iako adresa e-pošte prema tumačenju zakona ne predstavlja adresu korisnika, e-mail adresa dovoljna za dostavu traženih informacija (izvor) –
    "Putem elektroničke pošte službenik za informiranje može korisniku dostaviti zatražene informacije i ostvariti bržu komunikaciju s njim, s obzirom na kratkoću rokova za postupanje. ...[službenik za informiranje treba uzeti] u obzir da inzistiranje na adresi u slučaju zahtjeva podnesenog elektroničkom poštom, a kada već sa sigurnošću može utvrditi da ćete informaciju pružiti korisniku, protivno načelima ekonomičnosti u postupanju te načelu suradnje i pružanja pomoći."
  • Iznimno, postoji slučaj kada službenik za informiranje treba poštansku adresu (izvor), a u takvim slučajevima, podnositelj zahtjeva može dostaviti svoju adresu nekim drugim putem - na primjer putem direktnog kontakta (e-mail, telefon) sa službenikom za informiranje radi zaštite vaših osobnih podataka kada je podnositelj zahtjeva fizička osoba. –
    "...službenik za informiranje ima obvezu donijeti rješenje, a [poštanska] adresa korisnika je neophodni sastavni dio rješenja. Osim toga dostava rješenja je važna zbog određivanja urednosti dostave i određivanja pravovremenosti izjavljene žalbe Povjereniku za informiranje ili pokretanja upravnog spora pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske."

Ne preporučujemo objavljivanje osobne poštanske adrese na ovim stranicama.

Što učiniti ako nadležno tijelo zatraži poštansku adresu kako bi poslalo papirnati odgovor #

Ako tijelo javne vlasti ima samo papirnatu kopiju podataka koje želite, možda će od vas zatražiti poštansku adresu. Budući da je jedno od načela Imamo pravo znati da javnom objavom odgovora na zahtjeve za pristup informacijama pružamo resurse za upotrebu svima, prirodno je da više volimo kada tjela javne vlasti dostavljaju informacije e-poštom.

Stoga ih možete pokušati nagovoriti da skeniraju dokumente za vas. Možete im čak možete ponuditi skener na poklon ako ga već nemaju.

Ako to ne uspije, a želite im privatno poslati svoju poštansku adresu da biste mogli primati dokumente, označite svoj zahtjev kao "Odgovorit će poštom" (pod izbornikom "Akcije" > "Ažuriranje statusa"), te ćete dobiti adresu e-pošte koju tada možete koristiti da im privatno putem vaše osobnog e-maila pošaljete vašu osobnu poštansku adresu.

Ponekada tijela javne vlasti inzistiraju na dostavi osobne poštanske adrese iz razloga jer je žele navesti u upisnik, te radi toga dodatno u privatnoj poruci kojom dostavljate vašu osobnu poštansku adresu tijelu javne vlasti naznačite da želite primiti tražene informacije na isti način i na istu elektronsku adresu putem koje su zaprimili vaš izvorni zahtjev - na taj način ćete osigurati da će odgovor tijela javne vlasti biti zaprimljen i prikazan na ovim internetskim stranicama. Ujedno podsjetite tijelo javne vlasti da u odgovoru na Imamo pravo znati adresu ne šalju vaše osobne podatke (npr. kućna adresa).

Naš dnevnik zapisa #

Uz podatake koje nam dajete o sebi kako biste koristili internetsku stranicu (npr. vaše ime, prezime i e-mail), prikupljamo i bilježimo neke dodatne informacije kako bismo analizirali i riješili probleme na internetskoj stranici.

Zapisi našeg internetskog poslužitelja održavaju povijest pristupa stranicama. To uključuje informacije o pristupanju, uključujući IP adresu klijenta, dostavljene podatke (koji mogu uključivati ​​vašu adresu e-pošte kada se prijavite na internetsku stranicu), datum i vrijeme pristupa, traženu stranicu, verziju preglednika i preporučitelja. Te podatke obično čuvamo 60 dana. Imajte na umu da u normalnim okolnostima čovjek rijetko pristupa tim podacima, a kad pristupa tada ih vjerojatno skupno analizira kako bi razumio problem sa internetskom stranicom, odnosno ne analizira ih detaljno na razini pojedinačnih korisnika.

Istraživanje #

Code for Croatia i Gong ponekada za potrebe istraživanja analiziraju podatke poput zahtjeva i odgovora na Imamo pravo znati. Pridržavamo se strogih internih pravila o privatnosti što znači da se svi osobni podaci čuvaju na sigurnom. Podaci kao što su imena i adrese e-pošte izuzeti su iz skupova podataka istraživanja i, gdje je to moguće cenzurirani su iz sadržaja teksta.

Također želimo podijeliti neosobne podatke iz Imamo pravo znati s vanjskim istraživačima, gdje je to prikladno, kako bismo im pomogli u radu. Kada to radimo, slijedimo našu Politiku objavljivanja istraživačkih podataka kako bismo osigurali da poduzimamo razumne mjere predostrožnosti protiv slučajnog objavljivanja osobnih podataka.

Te mjere predostrožnosti definiraju isključivanje određenih privitaka datoteka koji potencijalno mogu sadržavati nenamjerno dostavljene osobne podatke, ali imaju malu istraživačku vrijednost (poput tabličnih podataka u XLS ili CSV datotekama); vremenski razmak 3 mjeseca od slanja zahtjeva kako bi se dozvolilo dovoljno vremena da se otkrije postojanje neprimjerenog sadržaja; i vođenje registra istraživača koji imaju pristup skupovima podataka. Podaci prosljeđeni trećim stranama nikada neće biti više od onoga što je javno dostupno na internetskim stranicama.

Šifrirani prijenos podataka #

Ponekad trebamo poslati kopiju osjetljivog materijala Povjereniku za informiranje ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka kako bismo im pomogli u istrazi kršenja nadležnih zakona o zaštiti osobnih podataka ili drugih pravnih akata od strane tijela javne vlasti. U slučaju većeg broja osjetljivih osobnih podataka to činimo šifriranjem podataka s AES algoritmom koristeći barem 256-bitni ključ. Šifrirani podaci bit će poslani e-poštom ili stavljeni na raspolaganje za preuzimanje putem interneta, FTP-a ili USB-a, a lozinka za dešifriranje šalje se djelatniku nadležnog ureda putem zasebnog kanala.

Ime i prezime #

Zašto se moje ime i moj zahtjev javno prikazuju na stranici? #

Vaše je ime vezano uz vaš zahtjev, pa mora biti i objavljeno. To je jedini ispravan i pravedan način s obzirom da ćemo objaviti i ime službenika koji odgovara na vaš zahtjev. Korištenje vašeg pravog imena također pomaže drugima da stupe u kontakt s vama i pomognu vam u vašem istraživanju ili da se zajedno s vama bore za transparentnost i dostupnost javnih informacija.

No možda, što je i najvažnije, to znači da naši korisnici dvaput razmisle prije nego što podnesu zahtjev: ako znate da će vaše ime biti trajno vezano uz njega kako bi ga svi mogli vidjeti, mnogo je veća vjerojatnost da ćete uputiti odgovoran, valjan i koristan zahtjev.

Po zakonu morate koristiti vaše pravo ime kada podnosite zahtjev za pristup informacijama kako bi on bio pravno važeći i kako biste mogli podnijeti žalbu. Pogledajte sljedeće pitanje za alternativna rješenja ukoliko ne želite objaviti svoje puno ime i prezime.

Vaši će se zahtjevi grupirati i pojaviti na vašem profilu na internetskoj stranici.

Mogu li podnijeti zahtjev koristeći pseudonim? #

Morate koristiti vaše pravo ime kada podnosite zahtjev za pristup informacijama kako bi on bio zakonski važeći. Više o pravu na pristup informacijama možete saznati na internetskim stranicama Povjerenika za informiranje.

Uzmite u obzir da, čak i ako tijelo javne vlasti odgovori na vaš zahtjev, zbog pseudonima će vam kasnije vjerojatno biti otežano podnijeti žalbu Povjereniku za informiranje oko rješavanja vašeg zahtjeva.

Postoji nekoliko alternativa korištenju pseudonima.

  • Koristite naziv vaše organizacije, tvrtke, poduzeća ili obrta prilikom registracije korisničkog računa i slanja zahtjeva.
  • Zamolite nekoga drugoga da podnese zahtjev umjesto vas.
  • Ako ste zaista nesigurni, možete nas zamoliti da podnesemo vaš zahtjev. Molimo da nas kontaktirate samo u slučaju da imate opravdan razlog zbog kojeg to ne možete učiniti sami ili kada ne možete zamoliti prijatelja da to učini umjesto vas. Mi nažalost nemamo dovoljno osoblja koje bi to moglo činiti za sve.
  • Molimo da se ne pokušavate predstavljati kao netko tko niste. To je protivno našim uvjetima pružanja usluge - pročitajte više na stranici pravila ponašanja.

Ponekad ćemo iz različitih razloga, uključujući i dokazanu ugroženost pojedinca, ukloniti ime i prezime korisnika s internetske stranice; kada to činimo, to ćemo jasno naznačiti; obično zamjenom imena s "[ime uklonjeno]" ili "[Uklonjeno ime - čl.17 GDPR-a]". Za više informacija pogledajte paragraf o vašem pravu na brisanje.

Koje su moguće ili definitivne posljedice korištenja Imamo pravo znati? #

Prilikom podnošenja zahtjeva za pristup informacijama #

Kao što ste vidjeli iz ranije opisanog, upotreba Imamo pravo znati rezultira objavljivanjem vašeg imena, prezimena i zahtjeva na internetu, u većini slučajeva trajno. Neke moguće posljedice toga su:

  • Vaš se zahtjev pojavljuje u rezultatima kada se vaše ime stavi u tražilice.
  • Druge osobe koje zanima vaš zahtjev vas mogu kontaktirati, uključujući i mediji, slanjem privatne poruke putem vašeg korisničkog profila.

Prilikom registracije na internetskoj stranici #

Stvaranje korisničkog računa na ovoj internetskoj stranici omogućuje vam slanje zahtjeva za pristup informacijama, to je također obavezan korak za one koji se žele prijaviti za primanje obavijesti e-poštom (na primjer za "praćenje" određenog zahtjeva, korisnika ili tijela javne vlasti) ili kada želite dodati komentar na stranicu nekog zahtjeva.

  • Prikupljamo vaše ime, prezime i e-mail; gledamo te podatke samo ako postoji problem s vašim korisničkim računom.
  • Korisnici s računima stječu stranicu s javnim profilom na internetskoj stranici: ovome može pristupiti svatko tko klikne na ime uz bilo koji zahtjev za pristup informacijama koji ste poslali putem ove stranice ili bilo koji komentar koju ste napravili.
  • Na stranici vašeg profila prikazuje se:
    • Vaše ime i prezime
    • Godina registracije na ovoj internetskoj stranici
    • Bilo koji tekst koji ste napisali o sebi
    • Popis zahtjeva i komentara koje ste napisali

    Stranica profila ne prikazuje vašu adresu e-pošte, ali omogućuje drugima da stupe u kontakt s vama putem funkcionalnosti razmjene privatnih poruka.

    Stranica profila ne prikazuje detalje za primanje obavijesti na koje ste pretplaćeni, premda su ona vidljiva vama (i samo vama) kad ste prijavljeni.

Ti se podaci (vaše ime, adresa e -pošte, pretplate na upozorenja) ne koriste u bilo koju drugu svrhu osim za potrebe rada ove internetske stranice i neće se dijeliti s trećim stranama.

Razdoblje čuvanja podataka #

Zahtjevi za pristup informacijama #

Kao što je gore opisano, slanje zahtjeva za pristup informacijama putem ove internetske stranice rezultira time da se vaše ime, prezime i adresa e-pošte čuvaju, zajedno s tijelom vašeg zahtjeva, na našim poslužiteljima. Vaša adresa e-pošte dostupna je samo administratorima internetske stranice. Trenutno je pravilo da te podatke čuvamo neograničeno.

Informacije puštene nenamjerno kršeći zakona o zaštiti osobnih podataka #

Ponekad tijela javne vlasti slučajno pošalju i objave osobne podatke u velikoj količini. Imamo pravo znati ne želi čuvati takve podatke duže nego što je potrebno i s njima se postupa vrlo oprezno.

Volonteri će s Imamo pravo znati pristupiti samo onim podacima koji su potrebni za rješavanje sumnje na kršenje zakona o zaštiti osobnih podataka od strane tijela javne vlasti, šifriranjem podataka pomoću jakog algoritma, zaštitom uređaja jakom lozinkom i brisanjem podataka što je prije moguće a u svim okolnostima obrisati će kopije koje sadrže osobne podatke u roku od četiri sata. Ako podatke treba zadržati nakon tog razdoblja, oni se čuvaju na našim poslužiteljima, te smo mi odgovorni za njihovo čuvanje i brisanje.

Za materijal koji treba čuvati relativno kratko, npr. kada AZOP-u dajemo četiri tjedna da zatraži materijal od nas prije nego što ga izbrišemo, materijal će ostati skriven na Imamo pravo znati i obično će se izbrisati na kraju razdoblja čuvanja. U iznimnim okolnostima, na primjer kada se dopisujemo s AZOP-om o slučaju, možemo produljiti razdoblje čuvanja.

U bilo kojem rijetkom slučaju kada se razdoblje čuvanja tijekom četiri tjedna smatra potrebnim i kada se ocjenjuje se da bi objavljivanje sadržaja predstavljalo značajan rizik i štetu, osoblje organizacija Code for Croatia i Gong odgovorno je za premještanje materijala u pohranu koji nije vezan pristupom internetu i brisanjem sadržaja kada istekne razdoblje čuvanja.

E-mail podrške #

Poruke poslane na naš središnji poštanski sandučić čuvamo do dvije godine - prema zadanim postavkama korespondencija se automatski i trajno briše nakon tog vremena. Bilo koja e-pošta koju treba čuvati u evidenciji iz određenih razloga, kao što je nadgledanje naših postupaka za rješavanje pritužbi i zloupotrebe i poštivanje zakona, ili odgovaranje na policijske istrage ili tužbe u tijeku, zadržava se odvojeno. Pogrešno usmjerena pošta osjetljive prirode, poput zahtjeva za pomoć u osobnim okolnostima, čuva se kraće razdoblje, obično do trideset dana.

U većini slučajeva naša pravna osnova za obradu osobnih podataka je "legitimni interes" (to je kako je navedeno u 6.(1)(f) - Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja je na snazi od 25. svibnja 2018. Vjerujemo da imamo legitimni interes u obradi osobnih podataka radi pružanja naše usluge u korist naših korisnika i u korist društva. Za naše korisnike korist je u tome što nudimo jednostavan način postavljanja, praćenja i objavljivanja zahtjeva za pristup informacijama. Usluga također ima koristi za javnost jer bilo koja javno objavljena informacija u odgovoru na zahtjev čini povijesnu arhivu koju svatko može koristiti. Također postoji korist za tijela javne vlasti koja odgovaraju na zahtjeve, jer automatsko objavljivanje zahtjeva smanjuje dvostruke zahtjeve.

Vjerujemo da naša obrada podataka naših korisnika je onakva kakvu bi očekivali kada koriste našu uslugu. Ako koristite Imamo pravo znati za podnošenje zahtjeva za pristup informacijama, pristajete na obradu vaših podataka kako je opisano na ovoj stranici. Jasno objašnjavamo kako rukovati podacima korisnika i povezivati ​​se s ovom stranicom na odgovarajućim mjestima unutar naše usluge, uključujući tijekom postupka registracije i podnošenja zahtjeva.

U rijetkim će se slučajevima primijeniti pravna osnova "poštivanja zakonske obveze" kada smo zakonski obvezni čuvati materijal, na primjer kada je izdan sudski nalog (6(1)(c) GDPR-a).

U gotovo svim će slučajevima naša obrada osobnih podataka biti zakonita prema članku 6. GDPR-a. Često je korištenje naše usluge akademske ili novinarske naravi, a pružanje naše usluge u cjelini može se smatrati novinarskim pothvatom.

Vaša prava #

Vaše pravo na brisanje #

Pogledajte i vaše pravo na prigovor.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) daje vam pravo da se usprotivite našoj obradi vaših osobnih podataka i zatražite od nas da obrišemo vaše osobne podatke. Međutim, GDPR nam daje i pravo da ih i dalje obrađujemo ako uspijemo dokazati uvjerljive legitimne osnove za obradu koji prevladavaju vaše interese, prava i slobode. Da biste ostvarili svoje pravo na brisanje, trebate nas kontaktirati, navodeći konkretne razloge zbog kojih tražite brisanje vaših osobnih podataka. Ti se razlozi trebaju temeljiti na vašoj specifičnoj situaciji.

Vaši zahtjevi, komentari i korisnički profil

Imamo pravo znati, kao i pružanje usluge putem koje možete lako podnijeti zahtjev za pristup informacijama, djeluju kao internetska arhiva javnih informacija i otvorenih podataka.

Zahtjevi Objavljujemo vaš zahtjev na internetu kako bi ga svatko mogao pročitati i iskoristiti informacije koje ste pronašli. Iako vam odgovor na zahtjev možda više neće biti koristan, možda će zanimati druge i možda je korišten u nekom istraživanju, vijestima, lobiranju ili drugim aktivnostima. Iz tog razloga obično nećemo brisati sadržajne zahtjeve i odgovore.

Imena Ako ste putem naše stranice zatražili informacije i razmatrate da nas zatražite da uklonimo vaše ime, odvojite trenutak da razmislite i preispitate tu odluku. Zahtjevi za pristup informacijama koji se podnose putem naše usluge obično čine pozitivan dio internetskog otiska pojedinca; ono čini javnu evidenciju građanskog aktivizma a to je nešto čime se svatko može ponositi.

Usprkos tome, razumijemo da mogu postojati dobri razlozi zašto možda želite da uklonimo vaše ime i uložit ćemo sve napore da to učinimo ako to zatražite od nas. Slično tome, možemo ukloniti i druge osobne podatke. Imajte na umu ako je vaše ime objavljeno kao dio odgovora nadležnog tijela, možda ga nećemo moći lako ukloniti, no naravno, razmotrit ćemo formalne zahtjeve "prava na zaborav/prava na brisanje" i ukloniti materijal ako ne možemo opravdati nastavak čuvanja i obrade tih podataka.

Ako ste zabrinuti što bi vaše ime moglo biti povezano s vašim zahtjevom, a još ga niste podnijeli, pogledajte naše savjete za alternativne metode slanja zahtjeva.

E-mail adrese Također čuvamo vašu adresu e-pošte. Ako zatražite da prestanemo čuvati vašu adresu e-pošte dok čekate odgovor, nećemo vas moći obavijestiti kad odgovor stigne. Iz tog razloga toplo savjetujemo da zadržite aktivnu adresu e-pošte povezanu s vašim računom dok imate dopisivanje s tijelom javne vlasti u toku. Kao korisnik u bilo kojem trenutku možete sami promijeniti adresu e-pošte povezanu s vašim računom ili nas možete kontaktirati i zamoliti da uklonimo vašu adresu e-pošte iz korisničkog računa.

Ostale informacije koje posjedujemo o korisnicima naše usluge opisane su pod: "Prilikom registracije na internetskoj stranici" i "Naš dnevnik zapisa". Kao korisnik možete sami pregledati i urediti veći dio ovih podataka, ali ako je potrebno kontaktirajte nas i zatražite da obrišemo podatke.

Uklanjanje osobnih podataka iz zahtjeva i odgovora

Ako na internetskoj stranici primjetite bilo kakve osobne podatke o sebi koje biste željeli da uklonimo ili sakrijemo, javite nam. Navedite točno za koje informacije smatrate da su problematične i zašto te nas obavijestite gdje se pojavljuju na internetskoj stranici.

Razmotrit ćemo svaku takvu obavijest i uravnotežiti je s javnim interesom za objavljivanje materijala. O tome postoje neke smjernice na internetskoj stranici AZOP-a.

Ako se radi o osjetljivim osobnim podacima koji su slučajno objavljeni, tada ćemo ih obično ukloniti. Razmatrati ćemo samo zahtjeve za uklanjanje osobnih podataka koji dolaze od dotične osobe, ali za osjetljive podatke ili u slučaju masovne objave osobnih podataka bili bismo zahvalni da nas netko obavijesti.

Uklanjanje osobnih podataka javnih službenika iz odgovora

Automatski u cijelosti objavljujemo odgovore na zahtjeve upućene putem ove internetske stranice. Tamo gdje ovi odgovori uključuju osobne podatke javnih službenika, pravnim temeljem za obradu tih podataka smatramo da imamo legitimni interes kako je opisano u članku 6(1)(f) GDPR-a. Naš je legitimni interes da koristimo društvu očuvanjem i promicanjem transparentnosti i otvorenosti, te odgovornosti onih koji su na utjecajnim položajima i održavanjem povijesne javne arhive zahtjeva i odgovora na pristup informacijama. Razmotrit ćemo zahtjeve za uklanjanje imena javnih službenika kada se čini da interesi, prava i slobode ispitanika podataka prevladavaju javni interes za objavljivanje.

To znači da:

  • Ako donosite odluke bilo koje jačine ili odgovarate na zahtjev za pristup informacijama, obično nećemo uklanjati vaše podatke iz dokumenata i e-maila koje je poslalo tijelo javne vlasti ili iz zahtjeva za pristup informacijama. Odgovornost donošenja odluka u središtu je dobre vlade.
  • Ako ste na pripravničkom radnom mjestu koje ne donosi odluke, razmotrit ćemo zahtjeve za uklanjanje vaših podataka. Uklanjanje ovih detalja našim volonterima oduzima puno vremena, pa vas molimo da nas obavijestite zašto vam je ovo zaista važno. Kada zakon ne nalaže da trebamo postupati po vašem zahtjevu, ali pristanemo ukloniti vaše podatke, poduzet ćemo razumne korake - no u nekim slučajevima to možda i nećemo moći učiniti, jer može biti vrlo teško ukloniti podatke iz nekih vrsta dokumenata, poput slika i PDF datoteka.

Rado ćemo pokušati pomoći službenicima za informiranje koji žele da im pomognemo ukloniti njihove potpise s internetske stranice, ali obično u takvim okolnostima zahtijevamo da se pripreme zamjenski odgovori i pošalju podnositelju zahtjeva prije nego što uklonimo izvorne dokumente. Općenito ne možemo uređivati ​​privitke objavljene putem naše usluge.

Vaše pravo na pristup #

Možete nas kontaktirati u bilo koje vrijeme i zatražiti da vidite koje osobne podatke čuvamo o vama. Ako ste koristili našu uslugu za podnošenje zahtjeva, velika većina podataka koje imamo o vama su javno prikazane na našim internetskim stranicama ili su vidljive samo vama na vašem korisničkom profilu.

Vaše pravo na prigovor #

Pogledajte i vaše pravo na brisanje.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) daje vam pravo da se usprotivite našoj obradi vaših osobnih podataka i zatražite od nas da zaustavimo obradu. Međutim, GDPR nam daje i pravo da ih i dalje obrađujemo ako uspijemo dokazati uvjerljive legitimne osnove za obradu koji prevladavaju vaše interese, prava i slobode. Da biste ostvarili svoje pravo na prigovor, morate nas kontaktirati, navodeći konkretne razloge zbog kojih se protivite obradi vaših osobnih podataka. Ti se razlozi trebaju temeljiti na vašoj specifičnoj situaciji.

Vaše pravo na podnošenje pritužbe #

Ukoliko smatrate da smo vam povrijedili neko pravo zajamčeno Općom uredbom o zaštiti podataka i Zakonom o provedbi Opće uredbe možete nadzornom tijelu podnijeti zahtjev za utvrđivanje povrede prava. Molimo da prije podnošenja pritužbe kontaktirate nas, kako bismo vam pokušali pomoći (pogledajte naš postupak za prigovore).

U Republici Hrvatskoj mjerodavno nadzorno tijelo je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Naše pravno tijelo je Gong, OIB 61867710134.

Možete se obratiti AZOP-u na bilo koji od sljedećih načina:

Kolačići i usluge trećih strana #

Kao i mnoge druge internetske stranice, ponekad koristimo kolačiće i mjerimo korištenje usluge kako bi nam pomoglo u poboljšanju naše internetske stranice. Ti su alati vrlo česti i koriste ih mnoge druge internetske stranice, ali imaju neizbježne posljedice na privatnost, a kao organizacije civilnog društva koje se bave društveno pozitivnom uporabom interneta, smatramo da je važno objasniti ih u cijelosti. Ako ne želite da se vaši posjeti internetskim stranicama Code for Croatia i Gonga dijele s trećim stranama, možete prilagoditi vaše korištenje ili instalirati dodatke za internetski preglednik koji će isključiti te alate.

Kolačići

Da bismo našu uslugu učinili lakšom i korisnijom, ponekad na vaše računalo ili mobitel stavljamo male podatkovne datoteke, poznate kao kolačići; ovo je vrlo uobičajena praksa i većina internetskih stranica tako funkcionira.

Kolačići pomažu našim internetskim stranicama da se, na primjer, sjete da ste se već prijavili, tako da to ne morate činiti na svakoj stranici ili mjeriti kako ljudi koriste internetsku stranicu da bismo je mogli poboljšati i osigurati da ispravno radi. U nastavku navodimo kolačiće i usluge koje ova stranica može koristiti.

Naziv Tipičan sadržaj Istječe
_wdtk_cookie_session Slučajni jedinstveni identifikator Kada zatvorite internetski preglednik ili ako je korištena opcija "Zapamti me" nakon 1 mjeseca
seen_foi2 Broj 1 ako ste vidjeli obavijest 7 dana
has_seen_country_message Broj 1 ako ste vidjeli obavijest o uslugama pristupa informacijama u drugim zemljama 1 godina
last_request_id Broj, identificira zadnji zahtjev za pristup informacijama koji ste gledali na ovim internetskim stranicama Kada zatvorite internetski preglednik
last_body_id Broj, identificira posljednje tijelo javne vlasti koje ste gledali na ovim internetskim stranicama Kada zatvorite internetski preglednik
widget_vote Slučajni identifikator za 'I ja želim želim znati' bedž Kada zatvorite internetski preglednik

Mjerenje korištenja naših stranica

Koristimo Google Analytics za prikupljanje podataka o načinu na koji ljudi koriste ovu stranicu. To činimo kako bismo bili sigurni da zadovoljavamo potrebe svojih korisnika i da bismo bolje razumjeli kako bismo ih mogli poboljšati. Google Analytics pohranjuje podatke poput koje stranice ste posjetili, koliko ste dugo na internetskoj stranici, kako ste došli ovdje, na što kliknete i informacije o vašem internetskom pregledniku. IP adrese su maskirane (samo je dio pohranjen), a osobni podaci izvještavaju se samo zbirno. Ne dopuštamo Googleu da pohranjuje kolačiće preglednika na vašem računalu ili uređaju. Također ne dopuštamo Googleu da koristi ili dijeli naše analitičke podatke u bilo koju svrhu, osim što nam pruža analitičke podatke, i preporučujemo da to učini i svaki Google Analytics korisnik.

Ako ste niste zadovoljni da se podaci o vašem posjetu koriste na ovaj način, možete instalirati službeni dodatak pregledniku za blokiranje Google Analyticsa.

Napominjemo da ove internetske stranice inicijaliziraju Google Analytics sa sljedećim postavkama:

anonymizeIp
Ovo maskira zadnji dio vaše IP adrese prije nego što se pohrane kao analitički podaci.
storage: none
Ovo naređuje Googleu da ne stvara i ne pohranjuje kolačiće preglednika na vašem računalu ili uređaju.

Googleova službena izjava o analitičkim podacima

"Ova internetska stranica koristi Google Analytics, uslugu web analitike koju pruža Google, Inc. ("Google"). Google Analytics koristi "kolačiće", odnosno tekstualne datoteke smještene na vašem računalu, kako bi internetskoj stranici pomogao da analizira kako korisnici koriste stranicu. Podaci koje generira kolačić o vašoj upotrebi stranice (uključujući vašu IP adresu) prenijet će se i pohraniti od Googlea na poslužiteljima u Sjedinjenim Državama. Google će koristiti ove podatke u svrhu procjene vaše upotrebe stranice, sastavljanja izvješća o aktivnostima stranica za operatore internetskih stranica i pružanja drugih usluga u vezi s aktivnostima stranice i upotrebom interneta. Google također može prenijeti ove podatke trećim stranama ako to zakon nalaže ili ako takve treće strane obrađuju podatke u Googleovo ime. Google neće povezati vašu IP adresu s bilo kojim drugim podacima koje posjeduje Google. Možete odbiti upotrebu kolačića odabirom odgovarajućih postavki na vašem pregledniku, no imajte na umu da ako to učinite možda nećete moći koristiti punu funkcionalnost ove stranice. Korištenjem ove stranice pristajete na Googleovu obradu podataka o vama na način i u gore navedene svrhe."

Općenitije informacije o tome kako rade usluge trećih strana.

Zasluge: Ova stranica temelji se na WhatDoTheyKnow stranici o privatnosti, a dijelovi izvornog teksta preuzeti su iz GOV.UK stranice o kolačićima (dozvola Open Government Licence).

Saznajte više putem stranica pomoći za službenike za informiranje -->