Zahtjev za pristup informacijama o kriterijima odabira članova radne skupine za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

Gordana Paton made this Freedom of Information request to Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zagreb

This request has been closed to new correspondence from the public body. Contact us if you think it ought be re-opened.

The request was partially successful.

Gordana Paton

Za: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Poštovani, molim vas da mi u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama dostavite listu kriterija po kojima su odabrani članovi radne skupine za izradu Zakona o ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije odnosno Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.
Naime, mada je za druge članove/ice jasno da je kriterij odabira bila upoznatost sa
pravnom, institucionalnom i društvenom pozadinom prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama, potpuno je nejasno po kojim kriterijima su odabrani gospodin Ivan Prskalo, član organizacije Ordo Iuris koja se ne bavi ovom tematikom, a njegov CV pokazuje da je njegovo radno iskustvo isključivo vezano za pravne poslove u korporativnom sektoru. Nadalje, isto vrijedi i za gospodina Ivana Munjina iz udruge U ime obitelji koja se također ne bavi nasiljem nad ženama niti pruža žrtvama pravnu niti psihološku pomoć. Uz to iz CV-a gospodina Munjina proizlazi da ima godinu dana radnog iskustva i to na poziciji koordinatora volontera u udruzi U ime obitelji. Prethodno iskustvo djelovanja ne pokazuje ni u kojem dijelu angažman oko žena žrtava nasilja.
Objašnjenje ministrice Murganić dato u nekim medijima (između ostalog u emisiji HRT-a Otvoreno od 8.3.2017.), da se htio osigurati pluralizam svjetonazora od kranje ljevice do kranje desnice, je vrlo zabrinjavajuće jer sugerira da je pitanje zaštite žena od nasilja svjetonazorsko, a ne pravno i civilizacijsko pitanje. Nejasno je kako bi politički ili osobni svjetonazor mogao utjecati na opće prihvaćenu normu koja proizlazi iz Ustava RH da država ima pozitivnu obvezu svaku osobu zaštiti od nasilja, te obvezu da prepoznaje skupine/društvene grupe koje su u osobitom riziku od nasilja. Da pitanje ratifikacije ove konvencije ne ovisi o svjetonazorskim pitanjima niti političkoj orijentaciji pokazuje i činjenica da su je ratificirale 22 zemlje članice Vijeća Europe koje su i politički i društveno, te u pogledu povijesnih nasljeđa međusobno različite.
Zbog svega navedenog molim vas da mi u što kraćem roku dostavite zajedničku listu kriterija odabira članova radne skupine, te opis procedure odabira članova radne skupine.

S poštovanjem,

Gordana Paton

Gordan Klišanić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zagreb

1 Attachment

Poštovana,

U privitku Vam dostavljam odgovor na Vaš zahtjev za pristupom
informacijama.

S poštovanjem,

 

 

Gordan Klišanić, dipl.iur.

Glavni savjetnik ministrice

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Telefon: 01/5557140

Mobitel: 099/2665260

e-mail: [1][e-mail adresa]

 

 

References

Visible links
1. mailto:[e-mail adresa]