Nezadovoljni ste dobivenim odgovorom?

Ako...

  • niste primili odgovor u roku od 15 dana
  • niste primili sve informacije koje ste tražili ili
  • Vaš zahtjev je odbijen bez valjanog zakonskog razloga

...možete

  1. Poslati požurnicu ili zahtjev za ispravak ili dopunu informacija.
  2. Ako to ne pomogne, podnijeti žalbu povjereniku za informiranje.
  3. U svakom slučaju koristiti i druga sredstva kako bi došli do odgovora.

1. Traženje požurnice #

Ako odgovor na zahtjev traje duže od 15 dana onda bi tijelo javne vlasti trebalo zatražiti produžetak roka za 15 dana i to unutar 8 dana od dana kada su zaprimili Vaš zahtjev, a rješavanje zahtjeva ne bi nikada trebalo trajati duže od 30 dana od dana zaprimanja Vašeg zahtjeva.

Ispod zahtjeva na stranici Imamo pravo znati, pronađite i odaberite "tražite požurnicu". Zatim napišite poruku tražeći rješavanje vašeg zahtjeva čim je prije moguće. Bilo bi dobro staviti i poveznicu na stranicu zahtjeva kako bi bilo jasno o kojem se točno zahtjevu radi.

Tada ćete primiti rješenje s odlukom tijela javne vlasti o rješavanju Vašeg zahtjeva za pristup informacijama.

2. Slanje žalbe povjereniku za informiranje #

Ako ste još uvijek nezadovoljni i nakon što je tijelo javne vlasti donijelo rješenje možete se žaliti povjereniku za informiranje. ako bi to učinili, prvo pročitajte upute za podnošenje žalbe na internetskoj stranici povjerenika za informiranje.

Kako biste olakšali slanje relevantne informacije povjereniku za informiranje, priložite uz Vašu žalbu i poveznicu na Vaš zahtjev na stranici Imamo pravo znati ili ispišite cijelu stranicu sa zahtjevom i sve priloge.

Imamo pravo znati nema posebnih sredstava za rukovanje sa zahtjevima u ovoj fazi — zahtjevi se nalaze u sustavu povjerenika za informiranje. Međutim, možete ostavljati napomene na Vaš zahtjev kako bi informirali ostale o napretku procesa.

Upozorenje! Radni zaostatak povjerenika za informiranje je povelik te može potrajati doslovno godinama dok ne dobijete rješenje. Ako dođe do ovoga, trebali biste se pomiriti s tim da na ovaj način nećete ubrzo dobiti informaciju. Možda ćete se htjeti pridružiti borbi za poboljšanje Zakona o pravu na pristup informacijama, ili je možda i takvo dugotrajno čekanje informacija vrijedno truda. Informacije možete pokušati dobiti i na jedan od idućih načina...

3. Korištenje drugih sredstava kako bi došli do odgovora na Vaše pitanje #

Potragu za rješenjem Vašeg problema ili Vašu istragu možete nastaviti i na druge načine.

  • Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama možete zatražiti novi pregled informacija ili dodatnu dokumentaciju neizravno povezanu s predmetom u Vašem odbijenom zahtjevu. Ako zapnete, pitajte za savjet.
  • Ako su uključene neke druge javne institucije ili javne tvrtke, zatražite pristup informacijama i od njih.