Stranice za pomoć

Kontaktirajte nas

Ako imate postoje koja nisu odgovorena na ovim stranicama za pomoć pišete na diskurs zajednicu i netko će vam odgovoriti a za razgovor s Imamo pravo znati timom volontera kontaktirajte nas.

Aplikacijsko programsko sučelje - API

Uvod

Ova stranica objašnjava kako programeri mogu napraviti interakciju internetskih stranica i programa s Imamo pravo znati putem API-ja.

Imamo pravo znati još nema potpuni API, ali postepeno dodajemo mnoge stvari koje su slične po uporabi na API, nakon što su zatražene.


1. Povezivanje s novim zahtjevima

Za poticanje korisnika na zahtijevanje od određenih javnih vlasti, koristite URL-ove u ovom obliku: http://imamopravoznati.org/new/grad_zagreb. Ovo su parametri koje možete dodati tim URL-ovima, bilo u URL-u ili iz oblika:

  • title (naslov) - zadani sažetak novog zahtjeva
  • default_letter (zadano pismo) - zadani tekst u pismu. Pozdravni tekst (Poštovani...) i potpis (Lijep pozdrav...) su postavljeni oko ovog teksta
  • body (tijelo) - kao alternativa default_letter, ovo postavlja cjelokupni tekst zahtjeva, tako da možete prilagoditi pozdravni tekst i potpis
  • tags (oznake) - prostorom odvojen popis oznaka, tako da možete pronaći i povezati kasnije napravljene zahtjeve, npr. otvorenlokalni potrošački_kod:12345. Dvotočka predstavlja računalnu oznaku. Vrijednosti računalne oznake mogu uključivati dvotočke, korisne za URL-ove., e.g. openlylocal spending_id:12345; Dvotočka predstavlja računalnu oznaku; vrijednosti računalne oznake mogu uključivati dvotočke, te korisne URI

2. RSS (zapravo Atom)

Postoje Atom izvori na većini stranica koje popisuju zahtjeve prava na pristup informacija, koje možete koristiti kako biste dobili novosti i poveznice u XML formatu. Pronađite URL od Atom izvora na jedan od sljedećih načina:

  • Pronađite RSS link.
  • Potražite <link rel="alternate" type="application/atom+xml"> oznaku u sadržaju HTML-a.
  • Dodajte /feed na početak novog URL-a.

Preciznije rečeno, čak i kompliciraniji upiti za pretraživanje sadrže Atom izvore. S njima možete raditi mnoge stvari, kao što je pretraživanje prema vrsti tijela javne vlasti, prema vrsti datoteke, prema rasponu podataka, ili prema statusu. Pogledajte savjete za napredno pretraživanje za detalje.


3. JSON strukturirani podaci

Dosta internetskih stranica ima JSON verzije, koje omogućavaju preuzimanje podataka o objektima u strukturiranom obliku. Pronađite ih pomoću:

  • Dodajući .json na kraj URL-a.
  • Potražite <link rel="alternate" type="application/json"> oznaku u sadržaju HTML-a.

Zahtjevi, korisnici i tijela javne vlasti - svi su JSON verzije koje sadrže osnovne informacije o njima. Svaki Atom izvor ima svoj JSON ekvivalent, koji sadrži informacije s popisom događanja unutar izvora.


4. Popis tijela javne vlasti

Datoteka s popisom sadrži nazive svih tijela javne vlasti na Imamo pravo znati te je dostupan na poveznici: all-authorities.csv

Zaglavlje popisa tijela javne vlasti sadrži nazive informacija dostupnih u datoteci:
Name, Short name, URL name, Tags, Home page, Publication scheme, Disclosure log, Notes, Created at, Updated at, Version

Glavni izvor informacija o tijelima javne vlasti koje imamo na Imamo pravo znati je ažurirani popis tijela javne vlasti koje održava Povjerenik za informiranje a možete ga pronaći na portalu otvorenih podataka data.gov.hr.


Molimo, kontaktirajte nas ukoliko vam je potreban API dodatak kojeg trenutno nema. Ovo je zaista posao u tijeku i mi dodajmo stvari kad nas to ljudi zatraže.