Stranice za pomoć

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja koja nisu odgovorena na ovim stranicama za pomoć pišete na našu diskurs zajednicu, a za razgovor s Imamo pravo znati ekipom volontera, kontaktirajte nas.

Alati za napredne korisnike i programere

Aplikacijsko programsko sučelje - API

Ova stranica objašnjava kako programeri mogu napraviti interakciju internetskih stranica i drugih aplikacija s Imamo pravo znati putem “API” sučelja.

Imamo pravo znati još nema potpuni API, ali naša zajednica programera postupno dodaje značajke koje će vam pomoći da postignete iste rezultate kao i API. Ako postoji nešto posebno što biste željeli, vaš zahtjev će nam pomoći da mu damo veći razvojni prioritet.


1. Kreiranje novih zahtjeva putem poveznice #

Za poticanje korisnika na zahtjevanje od određenih tijela javne vlasti, koristite URL-ove u ovom obliku: https://imamopravoznati.org/new/grad_zagreb. U ovom blogu možete saznati detaljnije o parametrima koje možete dodati tim URL-ovima, bilo u URL-u ili iz oblika:

  • title (naslov) - zadani sažetak novog zahtjeva.
  • default_letter (zadano pismo) - zadani tekst u pismu. On sadrži uvodni pozdravni tekst (Poštovani...) i potpis (Lijep pozdrav...).
  • body (tijelo) - kao alternativa za default_letter, ovo sadrži cjelokupni tekst zahtjeva, tako da u njemu možete uključiti prilagođeni pozdravni tekst i potpis.
  • tags (oznake) - razmakom odvojen popis oznaka, tako da kasnije možete pronaći i povezati napravljene zahtjeve, npr. otvorenipodaci proracun_id:12345. Dvotočka predstavlja računalnu oznaku. Vrijednosti računalne oznake mogu uključivati dvotočke, korisne za URL-ove.

2. RSS (koji je zapravo Atom) #

Postoje Atom izvori na većini stranica koje popisuju zahtjeve prava na pristup informacijama, koje možete koristiti kako biste dobili novosti i poveznice u XML formatu. Pronađite URL od Atom izvora na jedan od sljedećih načina:

  • Pronađite RSS icon RSS feed poveznicu.
  • Potražite <link rel="alternate" type="application/atom+xml"> oznaku u zaglavlju HTML koda.
  • Dodajte /feed na početak novog URL-a.

Čak i kompliciraniji upiti za pretraživanje sadrže Atom izvore. S njima možete raditi mnoge stvari, kao što je pretraživanje prema vrsti tijela javne vlasti, prema vrsti datoteke, prema rasponu datuma, ili prema statusu. Za detalje, pogledajte savjete za napredno pretraživanje.


3. JSON strukturirani podaci #

Dosta internetskih stranica ima JSON verzije, koje omogućavaju preuzimanje podataka o objektima u strukturiranom obliku. Pronađite ih tako da:

  • Dodajte .json na kraj URL-a.
  • Tražite <link rel="alternate" type="application/json"> oznaku u zaglavlju HTML koda.

Zahtjevi, korisnici i tijela javne vlasti - svi su JSON verzije koje sadrže osnovne informacije o njima. Svaki Atom izvor ima svoj JSON ekvivalent, koji sadrži informacije s popisom događanja unutar izvora.


4. Popis tijela javne vlasti #

Datoteka s popisom naziva svih tijela javne vlasti koja su uključena u konfiguraciju na Imamo pravo znati dostupna je za preuzimanje na poveznici: all-authorities.csv.

Zaglavlje datoteke s popisom tijela javne vlasti sadrži: Name, Short name, URL name, Tags, Home page, Publication scheme, Disclosure log, Notes, Created at, Updated at, Version.

Napomena: Imajte na umu da glavni izvor informacija o tijelima javne vlasti koje Imamo pravo znati koristi dolazi iz ažuriranog popisa tijela javne vlasti koji predstavlja službeni registar kojeg održava Povjerenik za informiranje a možete ga pronaći i preuzeti na Portalu otvorenih podataka RH data.gov.hr.

5. API za unos #

API za unos dizajniran je da ga tijela javne vlasti koriste za unos novih zahtjeva u sustav kao centralizirano mjesto za sve zahtjeve. API je koristio mySocietyev softver 'FOI Register' koji je služio kao podrška za korištenje Alavetelija kao dnevnika svih aktivnosti prava na pristup informacijama pri određenom tijelu javne vlasti u Velikoj Britaniji. Više tehničkih informacija o API-ju za unos dostupno je na Alaveteli.org.


Molimo, kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna funkcionalnost koju trenutno nemamo. Zajednica ovu aplikaciju stalno unaprijeđuje, a možete nam pomoći i vi.