Upit o broju otpisanih dugovanja u 2016. i prvom kvartalu 2017.g. od strane banaka

Zahtjev za pristup informacijama od Sandra Benčić za Hrvatska narodna banka, Zagreb

Ovaj zahtjev je zatvoren za novu korespodenciju s tijelom javne vlasti. Kontaktirajte nas ako mislite da bi ga trebalo ponovo otvoriti.

Zahtjev je djelomično uspješan.

Za: Hrvatska narodna banka

Poštovani

Molim vas da mi dostavite informaciju o broju otpisanih kreditnih obveza koje su kreditne institucije otpisale svojim dužnicima u 2016.g., te u prvom kvartalu 2017.g. S obzirom da od 1.1. 2017.g. postoji i poticaj u obliku smanjenja porezne obveze za kreditne institucije koje otpišu dugovanja koja su nenadoknadiva ili djelomično nadoknadiva, molim vas da nam proslijedite informacije koliko je kreditnih institucija pokrenulo otpis takvih dugovanja prema vašim službenim informacijama, te prema kojoj vrsti dužnika: fizičke osobe (postotak), pravne osobe(postotak) , te prema vrstama kredita (npr. stambeni kredit, nenamjenski kredit i sl.). Molim vas da nam istu tu strukturu otpisanih dugovanja dostavite i za 2016.g. Informacije su nam potrebne za praćenje društvenih i ekonomskih učinaka porezne reforme.

Unaprijed zahvaljujem

S poštovanjem,

Sandra Benčić, Centar za mirovne studije

Ines Merkl, Hrvatska narodna banka, Zagreb

1 privitaka

Poštovana gospođo Benčić,
kao što smo Vas obavijestili u telefonskom razgovoru 5. travnja 2017. godine, podacima o broju otpisanih kredita ne raspolažemo.

Prema dogovoru, uvažavajući Vaš izmijenjeni zahtjev za podacima, u prilogu Vam dostavljamo podatke o iznosima otpisa plasmana u 2016. godini prema vrsti klijenata. Raščlambom podataka prema vrsti kredita ne raspolažemo.

Također bismo Vas željeli obavijestiti da će podaci o iznosima otpisa plasmana za prvo tromjesečje 2017. godine biti dostupni polovicom svibnja te ćemo Vam ih poslati naknadno.

Lijep pozdrav,

Ines Merkl
Direkcija za odnose s javnošću
Hrvatska narodna banka

prikazati citirane dijelove

Za: Ines Merkl

Poštovana puno vam hvala na informacijama za 2016.g. Imam dodatan upit da li je moguće dobiti podatke koji pokazuju koliko unutar otpisa plasmana na teret ispravaka vrijednosti otpada na otpis duga, prodaju potraživanja ili nešto treće, te da li postoje ti podaci podijeljeni po kreditnim institucijama?

S poštovanjem,

Sandra Benčić

Ines Merkl, Hrvatska narodna banka, Zagreb

Poštovana gospođo Benčić,
nastavno na Vaš dodatni upit željeli bismo Vas obavijestiti da ne raspolažemo detaljnijom raščlambom podataka o otpisima plasmana.

No, što se tiče poveznice s prodajama potraživanja, možemo Vas uputiti na tablicu SP7 Podaci o prodanim potraživanjima, koja je dostupna na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke u rubrici Statistika/Statistički podaci/Kreditne institucije/Pokazatelji poslovanja kreditnih institucija na sljedećoj poveznici: http://www.hnb.hr/statistika/statisticki.... Naime, kako smo naveli u prethodnoj poruci, ukupni otpisi plasmana iznosili su u 2016. godini 4,7 milijardi kuna, a podaci u tablici SP7 pokazuju da su ispravci vrijednosti prodanih potraživanja u istoj godini iznosili 4,5 milijardi kuna. Dakle, prodana potraživanja čine pretežiti dio otpisa.

Podatke o otpisima plasmana po kreditnim institucijama nismo Vam mogućnosti dostaviti jer bi to bilo protivno našoj obvezi čuvanja povjerljivosti podataka propisanoj Zakonom o službenoj statistici, Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci i Zakonom o kreditnim institucijama.

Lijep pozdrav,

Ines Merkl
Direkcija za odnose s javnošću
Hrvatska narodna banka

prikazati citirane dijelove

Ines Merkl, Hrvatska narodna banka, Zagreb

1 privitaka

Poštovana gospođo Benčić,
u prilogu Vam dostavljamo podatke o iznosima otpisa plasmana prema vrsti klijenata za prvo tromjesečje 2017. godine.

Lijep pozdrav,

Ines Merkl
Direkcija za odnose s javnošću

prikazati citirane dijelove