Informiranje darivatelja krvi o prodaji sastojaka krvi

Petra Troha made this Freedom of Information request to Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb

Automatic anti-spam measures are in place for this older request. Please let us know if a further response is expected or if you are having trouble responding.

Waiting for an internal review by Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb of their handling of this request. By law, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb should normally have responded promptly and by (details)

Za: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb

Poštovani,

temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a u susret Svjetskom danu darivatelja krvi, molim vas da mi u elektroničkom obliku odgovorite na ovaj email i dostavite sljedeće informacije:

1. Da li informirate darivatelje krvi o tome da će sastojci krvi, koju krv oni besplatno daruju, biti prodani putem Imunološkog zavoda stranim proizvođačima lijekova iz ljudske plazme?

2a. Ako je odgovor na 1. pitanje "Da", onda molim informaciju na koji način informirate darivatelje krvi o tome da će sastojci krvi, koju krv oni besplatno daruju, biti prodani putem Imunološkog zavoda stranim proizvođačima lijekova iz ljudske plazme?

2b. Ako je odgovor na 1. pitanje "Ne", onda molim informaciju da li je skrivanje informacije o tome da će sastojci krvi, koju krv oni besplatno daruju, biti prodani putem Imunološkog zavoda stranim proizvođačima lijekova iz ljudske plazme, motivirajuće ili demotivirajuće za darivatelje da i dalje budu darivatelji? I da li je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o tome da se izgradnja baze darivatelja temelji na povjerenju prema institucijama zdravstvenog sustava i odnosu prema zajednici.

Unaprijed zahvaljujem na informacijama.

S poštovanjem,
Petra Troha
(moju adresu sam, radi zaštite privatnosti, već dostavila u izravnoj poruci na adresu e-pošte Službenika za informiranje Hrvatskog transfuzijskog zavoda)

Za: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb

Molim proslijedite ovo službeniku za informiranje.

Obraćam se sa zahtjevom da požurite postupak u tijelu javne vlasti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb koje se bavi mojim zahtjevom za pristup informacijama 'Informiranje darivatelja krvi o prodaji sastojaka krvi'.

U slučaju da se oglušite na ovaj zahtjev, preostaje mi obratiti se Povjereniku za informiranje i medijima i zatražiti pomoć u rješavanju Zahtjeva.

Potpuna povijest mog zahtjeva za pristup informacijama i sva korespondencija dostupna je javno na ovoj internetskoj adresi: https://imamopravoznati.org/request/info...

S poštovanjem,
Petra Troha

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb

Poštovana gospođo Troha,
Vaš zahtjev za požurivanje rješavanja predmeta nije osnovan.
Na podneseni zahtjev odgovoreno je pravovremeno 23. lipnja 2022. te je očitovanje ustanove upućeno na adresu koju ste istaknuli u postupku i to: 27. lipnja 2022. te ponovno 11. srpnja 2022.
S poštovanjem,

Ivana Balog, dipl.iur.
Rukovoditelj Službe za pravne,
kadrovske i opće poslove

show quoted sections

Za: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Zagreb

Molim proslijedite ovo službeniku za informiranje.

Poštovani,

požurnica je osnovana, jer ja Vaš odgovor zaprimila nisam. Ukoliko smatrate da jesam, molim Vas da dokaz o isporuci predočite ovdje.

Također, već i u samom dopisu zahtjeva zatražila sam da se komunikacija odvija putem iste email adrese putem koje je zahtjev i upućen. Molim Vas da u najkraćem roku odgovorite na zahtjev, i to baš onim kanalom komunikacije kojim Vam je zahtjev upućen. U suprotnom ću se obratiti povjereniku za informiranje, ali i široj javnosti putem nacionanih medija, jer želim znati da li i na koji način informirate darivatelje krvi o tome da krvnu plazmu dobivenu iz njihove besplatno donirane krvi prodajete Imunološkom zavodu, koji onda tu istu plazmu prodaje austrijskoj podružnici švicarske Octapharme, a koja onda ostvaruje masne profite iz lijekova koji se proizvode iz te plazme. Nadam se da se slažete da će ovo jako zanimati i darivatelje i javnost!

Moj zahtjev i povijest naše dosadašnje komunikacije je ovdje: https://imamopravoznati.org/request/info...

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

S poštovanjem,
Petra Troha