Otvaranje računa u PBZ-u za dobitnike državne stipendije

Marko Matijević je podnio/la ovaj zahtjev za pristup informacijama za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zagreb

Ovaj zahtjev je zatvoren za novu korespodenciju s tijelom javne vlasti. Kontaktirajte nas ako mislite da bi ga trebalo ponovo otvoriti.

Odgovor na ovaj zahtjev kasni. Po zakonu, pod svim uvjetima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zagreb trebala je odgovoriti do sada (detalji). Možete se žaliti tako što ćete zahtjeva požurnicu.

Za: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacija molim da mi se dostavi informacija:

U ovogodišnjem natječaju za dodjelu Državnih stipendija nigdje u tekstu natječaja nije spomenuto da je uvjet dobivanja stipendije otvaranje računa u PBZ d.d., dok u objavi privremenih rezultata Natječaja za dodjelu stipendije piše: (http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=1...)

" Pozivaju se svi studenti koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju za 2016. godinu, a nemaju otvoren žiroračun u Privrednoj banci Zagreb d.d., da otvore žiroračun U ROKU OD PET (5) DANA OD DANA NAKON OBJAVE PRIVREMENIH LISTA DOBITNIKA DRŽAVNE STIPENDIJE, zaključno s danom 14. travnja 2016. godine. Žiroračun se može otvoriti u bilo kojoj poslovnici Privredne banke Zagreb d. d.:

https://www.pbz.hr/

Studenti koji ne otvore žiroračun u propisanome roku, NEĆE MOĆI ZAKLJUČITI UGOVOR O DODJELI DRŽAVNE STIPENDIJE. "

Molim da mi se odgovori na sljedeća pitanja:

1. Zašto se nigdje u natječaju nije spomenulo otvaranje računa u PBZ d.d. kao uvjet dobivanja stipendije?
2. Kako se može kao uvjet postaviti nešto što nije u natječaju?
3. Zašto se za dobivanje stipendije može otvoriti račun samo u PBZ d.d., a ne i u drugim bankama?
4. Kakav je dogovor postignut između PBZ d.d. i MZOS-a po ovom pitanju te vas molim uvid u taj dogovor?
5. Je li proveden javni natječaj za banke i njihovu ulogu u otvaranju žiro računa te vas molim da mi dostavite javni natječaj ako postoji?
6. Od koje godine je uvjet dobivanja stipendije otvaranje računa u PBZ d.d.?

S poštovanjem,

Marko Matijević

Alumni Sonja je ostavio/la bilješku ()

Pravo na pristup informacijama podrazumijeva pravo tražiti informacije (dokumente, zapise podataka i druge informacije) koje su nastale u vezi sa radom institucije, koje tijelo javne vlasti posjeduje, ali ne i obvezu tijela da stvara nove informacije - davanje mišljenja, obrazloženja, pojašnjavanja, potvrđivanje ili demantiranje navoda i slično, koje ne postoje kao izrađene u trenutku kada je zahtjev postavljen (Primjerice, pitanje iz Vašeg zahtjeva: "Kako se može kao uvjet postaviti nešto što nije u natječaju?").

Pravo na pristup informacijama pretpostavlja pristup već gotovoj i postojećoj informaciji i ne predstavlja dužnost tijela javne vlasti da ulaže dodatni trud, povezivanje, tumačenje, odnosno stvaranje informacije. Stoga davanje pojašnjenja, očitovanja, tumačenja koja u trenutku podnošenja zahtjeva za pristup informacijama nisu bila izrađena nije "informacija" u smislu odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama. Kada korisnik postavlja pitanja na koja očekuje sastavljanje odgovora radi se o općim upitima, te na takve upite najčešće odgovara glasnogovornik tijela javne vlasti i nadležna organizacijska jedinica.

Rok za odgovor na opće upite je 30 dana.

Više o ovome možete saznati putem linka:
http://imamopravoznati.org/help/requesti...

Za: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacija molim da mi se dostavi informacija koju sam tražio prije 15 dana s čime je istekao zakonski rok za odgovor http://imamopravoznati.org/request/otvar...

S poštovanjem,

Marko Matijević

Looking for an EU Authority?

You can request documents directly from EU Institutions at our sister site AskTheEU.org . Find out more .

AskTheEU.org