Prometne inspekcije taksi vozila

Zahtjev za pristup informacijama od Miroslav Schlossberg za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb

Ovaj zahtjev je zatvoren za novu korespodenciju s tijelom javne vlasti. Kontaktirajte nas ako mislite da bi ga trebalo ponovo otvoriti.

Zahtjev je djelomično uspješan.

Miroslav Schlossberg

Za: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb

Postovani,
ljubazno vas molim dostavu informacija prepoznatih u obliku ishoda (rjesenje, odluka, zapisnik itd...) prometne inspekcije na autotaksi vozilima odnosno iznajmljivacima osobnih vozila s vozacem a koje su obavljene u RH od 1. prosinca 2016. do dana uredno zaprimljenog ovog zahtjeva za pristup informacijama.

Trazene informacije dostavite elektronskim putem kao najekonomicniji nacin odgovora, a ukoliko odgovor prelazi 10 MB budite slobodni najaviti da velicina prelazi 10 MB kako bi se naslo rjesenje za dostavu tog odgovora.

S poštovanjem,

Miroslav Schlossberg
[osobni podaci uklonjeni]

Miroslav Schlossberg je ostavio/la bilješku ()

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/minis...

Citiram:
Nakon ranojutarnjeg sastanka s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske, ministar Butković oštar i jasan.

"Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u suglasnosti s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Mi nastavljamo s radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana", poručio je ministar prometa Oleg Butković.

"Ja ih pozivam - i Uber i Cammeo i sve one druge koji rade nelegalno u ovom trenutku da se povuku'', ministrov je savjet ako žele izbjeći kazne.

Vozila Cammea u Splitu i puno veći broj onih koji posljednjih godinu dana nalaze mušterije pomoću aplikacije Uber, nelegalni su taksisti zbog ovog članka Zakona o prijevozu:

''Autotaksi prijevoz obavlja se na temelju dozvole (...), koju izdaje nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave", stoji u članku 56.

---

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pr...

Citiram:
Taksisti udruženja Radio Taxi Zagreb, kojih je ukupno više od 900, ali i taksisti tvrtke Eko Taxi te ostali taksisti koji nisu ni u kakvom udruženju, prosvjeduju zbog činjenice da rad Ubera u Hrvatskoj još nije zabranjen. Naime, podsjećaju da je resorni ministar prometa Oleg Butković krajem prošle godine ustvrdio da Uber posluje nezakonito...

--

S obzirom na gore navedeno, ovim zahtjevom zelim utvrditi je li izjava o nezakonitom poslovanju samo rekla-kazala ili postoje cinjenice i dokazi za to.

SluzbenikZaInformiranje, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb

1 privitaka

Poštovani, u privitku se nalazi pismeno.

 

S poštovanjem,

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Službenik za informiranje

Prisavlje 14, 10000 Zagreb

Tel. 01/3784 582

Fax. 01/3784 521

e-mail: [1][Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb e-mail za zahtjeve]

 

References

Visible links
1. mailto:[Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb e-mail za zahtjeve]

Miroslav Schlossberg je ostavio/la bilješku ()

U Zagrebu 1. srpnja 2017.

POVJERENIKU ZA INFORMIRANJE
Jurišićeva 19
10 000 Zagreb

TIJELO: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Prisavlje 14
10 000 Zagreb

Ž A L B A

protiv Rješenja tijela javne vlasti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (dalje u tekstu: tijelo javne vlasti) u predmetu ostvarivanja prava na pristup informacijama.

Prilozi:

Preslik korespodencije po predmetu ostvarivanja prava na pristup informacijama sa zahtjevom za pristup informacijama od 22. lipnja 2017., dostupan na linku http://imamopravoznati.org/request/prome...
Rješenje tijela javne vlasti klasa UP/I-008-02/17-01/14, urbroj 530-01-17-1 od 29. lipnja 2017., a zaprimljeno 30. lipnja 2017.
Skupa podataka Grada Zagreba s popisom Autotaksi prijevoznika u Gradu Zagrebu objavljen na data.zagreb.hr Portalu otvorenih gradskih podataka, link: http://data.zagreb.hr/dataset/popis-auto....

I. Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, dalje u tekstu: Zakon), žalitelj je tijelu javne vlasti dana 22. lipnja 2017. godine podnio zahtjev za pristup informacijama u kojem je tražena dostava informacija prepoznatih u obliku ishoda (rješenje, odluka, zapisnik itd...) prometne inspekcije na autotaksi vozilima odnosno iznajmljivačima osobnih vozila s vozačem a koje su obavljene u RH od 1. prosinca 2016. do dana uredno zaprimljenog ovog zahtjeva za pristup informacijama.

D o k a z : preslik korespodencije po predmetu za pristup informacijama, zahtjev od 22. lipnja 2017.

II. Dana 30. lipnja 2017. zaprimljeno je rješenje kojim tijelo javne vlasti nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa odbacilo zahtjev za pristup informacijama od 22. lipnja 2017. jer je provedenim testom utvrdilo da ne prevladava javni interes na traženu informaciju.

D o k a z : rješenje tijela klasa UP/I-008-02/17-01/14, urbroj 530-01-17-1 od 29. lipnja 2017.

III. Žalitelj je nezadovoljan rješenjem tijela javne vlasti kojim odbijaju dostavu traženih informacija na temelju provedenog testa razmjernosti i javnog interesa u kojem je utvrđeno da ne prevladava interes javnosti.

Tijelo javne vlasti navodi da činjenice i podaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom mogu sadržavati osobne podatke te je odlučeno da se zahtjevu ne može udovoljiti te prevlada potreba za ograničenjem pristupa informaciji i sama zaštita iste a ne interes javnosti.

Žalitelj ne osporava članak 22. stavak 5. i 6. Zakon o inspekciji cestovnog prometa i cesta (NN 22/14) kao niti inspektorovu dužnost za čuvanje službene tajne, dokumentacije, činjenice i identitet podnositelja predstavke. Tražene informacijame možda sadrže osobne podatke, ali isto tako je Zakonom propisano da službenik za informiranje može izuzeti (prekriti, zacrniti i slično) tajne ili osobne informacije te to ne sprječava tijelo da dostavi tražene informacije uz cenzuru onih informacija koje se smatraju tajne odnosno osobne informacije.

D o k a z : preslik korespodencije po predmetu za pristup informacijama, rješenje zaprimljeno 30. lipnja 2017.

IV. Žalitelj napominje da su taksi službe pravne osobe a ne fizička osoba. To se može vidjeti iz objave skupa podataka Grada Zagreba s popisom Autotaksi prijevoznika u Gradu Zagrebu.

D o k a z : link na skup podataka s popisom Autotaksi prijevoznika u Gradu Zagrebu.

IX. Budući da tijelo javne vlasti nije u upravnom postupku dostavilo tražene podatke, predlažem Povjereniku za informiranje da

o d l u č i :

Žalba se uvažava.
Poništava se Rješenje tijela javne vlasti.
Nalaže se tijelu javne vlasti da u roku 15 dana žalitelju dostavi na najekonomičniji način (npr. elektronskim putem na adresu izvornog zahtjeva) dostavi informacije u skladu s Zakonskim propisoma.
Nalaže se službeniku za informiranje da potpuno i pravodobno informira druge uključene dionike u procesu provođenja testa razmjernosti javnog insteresa kako bi se provodio sukladno Zakonu.

Miroslav Schlossberg je ostavio/la bilješku ()

Postanskim putem zaprimljen je dopis tijela javne vlasti:

KLASA: UP/I-008-02/17-01/14
URBROJ: 530-01-17-1
Od 30.8.2017.

https://app.box.com/s/hsrq1883b05guesnt7...

uz koji je prilozeno Rjesenje Povjerenika za informiranje kojim se povodom zalbe podnositelja zahtjeva ponistava prethodno rjesenje tijela javne vlasti:

KLASA: UP/II-008-07/17-01/519
URBROJ: 401-01/04-17-4
Od 22.8.2017.

https://app.box.com/s/l8j1ffj36685w6pe1b...

Miroslav Schlossberg je ostavio/la bilješku ()

Postanskim putem zaprimljen je dopis tijela javne vlasti kojim traze ispravak zahtjeva:

https://app.box.com/s/l5n226ilojsj89c3ip...

Miroslav Schlossberg

Za: SluzbenikZaInformiranje

Postovani,

Povratno na vas dopis od 11.09. (zaprimljen danas preporuceno postanskim putem), dostavljam nadopunu zahtjeva. Molim vas samo da koristite ovu adresu za daljnju komunikaciju jer nije potrebno nepotrebno trositi iz proracuna za preporucene posljike, dovoljno je ovako elektronski.

Nisam mogao dati detaljniji zahtjev jer ne znam kojim podacima raspolazete niti koliko ih ima. Pomoglo bi mi suziti zahtjev da ste u vasem odgovoru poslali koliko toga ima.

***
Nadopuna zahtjev po predmetu: Prometne inspekcije taksi vozila od 22/06/2017
***

ljubazno vas molim dostavu informacija o prometnim inspekcijama koje je ovo tijelo javne vlasti napravilo na
autotaksi vozilima odnosno iznajmljivacima osobnih vozila s vozacem:
1) broj inspekcija u 2016. godini po mjesecu (suma po mjesecu)
2) broj inspekcija u 2017. godni po mjesecu (suma po mjesecu)
3) zbroj inspekcija nad Cammeo vozacima/vozilima u 2016. i 2017. godini (suma po godini)
4) zbroj inspekcija nad Uber vozacima/vozilima u 2016. i 2017. godini (suma po godini)
5) dostava zapisnika prometne inspekcije u prosincu 2016 (samo 12/2016 i cijeli mjesec) uz zatamnjenje mozebitnih osobnih podataka u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama i Zakonom o osobnim podacima - skenove dostaviti digitalno ako je moguce

Trazene informacije dostavite elektronskim putem kao
najekonomicniji nacin odgovora, a ukoliko odgovor prelazi 10 MB
budite slobodni najaviti da velicina prelazi 10 MB kako bi se naslo
rjesenje za dostavu tog odgovora.

Podsjecam da ukoliko neke od trazenih informacija ne mozete dostaviti ili ce njihova dostava duze trajati ili postoji mozebitna naplata, dostavite sve ono sto mozete a ostatak rijesite kroz rjesenje. dakle, moguce je informacije djelomicno dostaviti a drugi dio rijesiti kroz rjesenje.

Kao i vase prvo rjesenje, svaki odgovor, dopis i rjesenje mozete dostaviti elektronski i ako vam je potrebno traziti da potvrdim primitak sto cu rado uciniti - nema potrebe za slanje postanskim putem (dodatno vrijeme za obradu s vase strane, dodatno vrijeme za dostavu i dodatni nepotrebni trosak). Ako dostavljate rjesenje/dopis elektronskim putem, molim vas da izostavite iz dokumenta moje osobne podatke (moju kucnu adresu).

S poštovanjem,
Miroslav Schlossberg

SluzbenikZaInformiranje, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb

1 privitaka

Poštovani,

 

u privitku Vam dostavljam pismeno.

S poštovanjem,

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Službenik za informiranje

Prisavlje 14, 10000 Zagreb

Tel. 01/3784 582

Fax. 01/3784 521

e-mail: [1][Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb e-mail za zahtjeve]

 

References

Visible links
1. mailto:[Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zagreb e-mail za zahtjeve]

Miroslav Schlossberg je ostavio/la bilješku ()

Klasa UP/I-340-01/17-01/3
Urbroj 530-01-18-1
Zagreb, 28.3.2018.

Rjesenje kojim se odbacuje dio zahtjeva pod tockom 3 za dostavom broja inspekcija nad Cammeo vozacima-vozilima u 2016. i 2017. godini, dok se u dijelu zahtjeva pod tockom 5. dostave zapisnika inspekcije iz prosinca 2016. - odbija.

Dopisom klasa 008-01/17-01/4, urbroj 530-01-17-6 od 12. listopada 2017. rijesen je dio zahtjeva za dopunu informacijama od 19.9.2017. pod tockama 1, 2, i 4.

Tocka 3 odbijena je s opisom da takva evidenciaj ne postoji.

Tocka 5 je dobijena s opisom da temeljem zaprimljenog dopisa od strane Opcinskog drzavnog odvjetnistva u Rijeci broj KR-DO-558/10-XII, kojim je zatrazena preslika sluzbene dokumentacije ovog ministarstva, daljnju dokumentaciju ukljucujuci i zatrazene zapisnike trenutno niej moguce distaviti na uvid.