Stranice za pomoć

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja koja nisu odgovorena na ovim stranicama za pomoć pišete na našu diskurs zajednicu, a za razgovor s Imamo pravo znati ekipom volontera, kontaktirajte nas.

Kako upravljamo internetskom stranicom

Imamo pravo znati vodi mala skupina posvećenih volontera koji imaju znanje i iskustvo o pravu na pristup informacijama i koji ga svojim radom podržavaju. Odluke o upravljanju stranicama donose ti volonteri, uz podršku Code for Croatia vodeće ekipe i savjetnika.

Načelo umjerenosti moderiranja #

Bilo bi nemoguće da volonterska ekipa Imamo pravo znati moderira sve zahtjeve i odgovore prije nego što se pojave na internetskoj stranici. Uklonit ćemo neprikladne sadržaje (oni koji su u suprotnosti s našim pravilima ponašanja) nakon što budemo obaviješteni o prekršaju, postupak poznat pod nazivom reaktivno moderiranje.

Ova je pravilo u skladu s pristupom koji koriste glavni izdavači, poput BBC-a i Guardiana. Ključni razlog zašto pristupamo ovom pristupu je smanjenje odgovornosti za sadržaj koji korisnici objavljuju na našoj internetskoj stranici; ovo je nešto što moramo učiniti zbog značajnog financijskog rizika koji su povezani s nama ako se smatra da objavljujemo klevetnički materijal.

Kada uklonimo potencijalno klevetnički materijal s naše internetske stranice, ne preispitujemo je li to točno ili nije, zato jer nemamo resurse da to detaljno proispitujemo i istražujemo.

Što se događa kada je zahtjev prijavljen? #

Korisnici prijavljuju sadržaj na Imamo pravo znati za široki spektar problema. Neki od njih su:

 • Osobni podaci koji su slučajno objavljeni
 • Potencijalno klevetnički ili uvredljivi sadržaj objavljen na internetskoj stranici
 • Materijal zaštićen autorskim pravima
 • Zloupotreba prava na pristup informacijama
 • Nevažeći zahtjevi, odnosno zahtjevi koji nisu zahtjevi za pravo na pristup informacijama

Pravila kao smjernice #

Naša su pravila nastala na temelju razmatranja i rasprave slučajeva u kojima pravi postupak nije bio očit.

Ta pravila nisu zapisana u kamenu. Često se javljaju nove i nepredviđene okolnosti, iako naša pravila i praksa pomažu u donošenju odluka, bilo koji uključeni volonter Imamo pravo znati, član ili savjetnik Code for Croatia slobodno može sugerirati da je ispravno u određenom slučaju učiniti iznimku i/ili kreirati novo pravilo.

Da bi razgovarali o tome kako poduzeti mjere u određenom slučaju koji nije jednostavan, osoblje portala započinju raspravu putem e-pošte među ekipom drugih volontera i određenim Code for Croatia članovima. Diskusija među ovom skupinom tada dovodi do dogovorenog postupka koji će se primjeniti na specifičnu situaciju.

Uklanjanje informacija #

Naša je zadaća zadržati javne podatke na internetu. Imamo pravo znati je stalna, javna arhiva zahtjeva za pristup informacijama. Iako vam odgovor na vaš zahtjev možda više neće biti koristan, on bi mogao biti zanimljiv drugima. Iz tog razloga, naš glavni cilj nije uklanjanje zahtjeva za javnim informacijama i njihovih odgovora.

Međutim, brzo djelujemo kako bismo uklonili problematične podatke. Čim zaprimimo obavijest, osoblje portala će poduzeti hitne mjere za uklanjanje takvih podataka.

Nisu svi zahtjevi za uklanjanje podataka s internetske stranice jednostavni. Kada nije odmah očito da li su podaci na primjer klevetničke ili uvredljive prirode, volonterska ekipa nastoji od podnositelja prigovora dobiti daljnje informacije kako bi u potpunosti razumjeli koji su ih podaci zabrinuli i što podnositelj smatra problemom u tome što su takvi podaci objavljeni.

Naša ekipa uvijek traži da podnositelj pritužbe svoje objašnjenje pošalje e-poštom, tako da postoji pisani zapisnik. Po zaprimanju dovoljno podataka, raspravljamo o tome hoćemo li ukloniti podatke s javne internetske stranice, a gdje postoji izniman slučaj uključujemo u raspravu širu internu skupinu, uključujući Code for Croatia vodstvo i savjetnike putem e-pošte. Ako se dogovorimo ukloniti neki sadržaj, obično ćemo zatražiti novi ispravljeni odgovor od nadležnog tijela javne vlasti sa svim izvornim sadržajem ali bez problematičnog dijela.

Ako se sporazum ne može postići iz bilo kojeg razloga, glavno vodstvo Code for Croatia i izvršno direktorstvo Gonga biti će konačni arbitrari.

Slučajno objavljeni osobni podaci #

Ponekad tijela javne vlasti slučajno objave osobne podatke, kršeći time nadležne zakone o zaštiti osobnih podataka. Nakon što administrativna ekipa zaprimi obavijest/žalbu na slučajno objavljivanje osobnih podataka, slijedi ovaj postupak:

 • Prva osoba koja vidi žalbu za slučajno objavljivanje osobnih podataka započet će skrivanjem minimalne količine podatka potrebnog za uklanjanje problema. Nastojimo da ova internetska stranica bude transparentna što je više moguće, tako da će problematični podaci biti zamijenjeni objašnjenjem poput "[uklonjeni osobni podaci]", a možemo dodati internu napomenu koja objašnjava nastali problem i poduzete radnje.
 • Ako je tehnički teško odvojiti pravilno objavljeni sadržaj od onoga koji treba ukloniti, tražimo od tijela javne vlasti da dostave novi odgovor.
 • U slučaju ozbiljnog kršenja zakona, predlažemo da se tijelo samo prijavi nadležnoj instituciji za provedbu tog zakona (npr. Povjereniku za informiranje - PI ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka - AZOP). Ako tijelo ne prizna kršenje podataka, mi ćemo kontaktirati nadležnu instituciju.

Da bi se sadržaj uklonio s internetske stranice, to mora biti stvarno slučajna objava, a ne preispitivanje ili promjena mišljenja u vezi s objavljenim informacijama.

Ozbiljne povrede prava na zaštitu osobnih podataka mogu se prijaviti AZOP-u; njihove smjernice o tome što se smatra povredom prava navedena su na njihovoj internetskoj stranici.

Potencijalno klevetnički ili uvredljivi sadržaj #

Nažalost, neki ljudi koriste Imamo pravo znati za objavljivanje potencijalno klevetničkog ili uvredljivog sadržaja. Poduzimamo mjere nakon što zaprimimo obavijest da uklonimo takav sadržaj. Međutim, također pokušavamo postići ravnotežu: ne uklanjamo podatke nepotrebno ako vjerujemo da je njihovo objavljivanje u javnom interesu ili ako mislimo da postoji snažan razlog u hrvatskom zakonodavstvu koji podupire takvu objavu.

Na primjer, u nekim smo okolnostima spremni objaviti:

 • Potencijalno klevetničke sadržaje zahtjeva a koji se odnose na učinak i ponašanje tijela javne vlasti.
 • Zahtjeve za dostavu žalbi i informacija o radu službenih djelatnika kao što su policajci, liječnici i socijalni radnici.

Kao i kod osobnih podataka, tamo gdje odluka o tome što učiniti nije jasna, razgovaramo o tome sa širom internom skupinom, uključujući izvršno vodstvo i savjetnike Code for Croatia.

Zahtjevi za uklanjanje komercijalnih podataka #

Zahtjevi za uklanjanje po pitanjima kao što su komercijalno osjetljivi podaci i povjerljivi podaci kao što su ugovori su rijetki, ali važni. Njih rješavamo individualno od slučaja do slučaja, a vodstvo i savjetnici u konačnici procjenjuju pravni rizik objavljivanja takvih podataka.

Zakon koji zabranjuje povredu povjerenja naša je glavna briga u takvim slučajevima.

Autorska prava #

Dozvoljeno je tražiti materijal zaštićen autorskim pravima prema Zakonu o pravu na pristup informacija (ZPPI).

Ponekad zaprimamo zahtjeve za uklanjanje podataka radi autorskih prava od tijela javne vlasti ili od nekoga tko posjeduje komercijalna ili druga autorska prava za podatke objavljene na Imamo pravo znati.

Iako su mnogi odgovori popraćeni obaviješću u kojoj piše da je pruženi materijal zaštićen autorskim pravima, uzimamo u obzir uklanjanje sadržaja samo nakon što kontaktiramo podnositelja prijave.

U tim slučajevima imamo na umu da naš Zakon o pravu na pristup informacijama dozvoljava da svatko u svijetu može zatražiti isti dokument i dobiti njegovu kopiju. Također želimo uštedjeti novac poreznih obveznika sprečavanjem dupliciranih zahtjeva.

Kako rješavamo zloupotrebu prava na pristup informacijama? #

S naše internetske stranice uklanjamo predmet koji zloupotrebljava pravo na pristup informacijama kada nam netko skrene pažnju na takav slučaj.

Pri utvrđivanju da li predmet zloupotrebljava pravo na pristup informacijama (bez ozbiljne svrhe ili koji su namijenjeni ometanju rada tijela javne vlasti), donosimo neovisnu prosudbu uzimajući u obzir smjernice Povjerenika za informiranje.

Kako postupamo sa zahtjevima koji nisu važeći? #

Kada nam netko prijavi i skrene pažnju na nevažeće zahtjeve, uklanjamo svaku korespondenciju s naše internetske stranice koja nije zahtjev za pristup informacijama na koje ne očekujemo odgovor s dostavom javnih informacija.

Velika većina nevažećih "zahtjeva" zapravo uopće nisu zahtjevi za pristup informacijama već prepiska koja se odnosi na vlastite okolnosti odnosno privatni predmet kod tijela javne vlasti pokriven drugim propisima.

Upućujemo korisnike koji podnose zahtjeve za vlastite privatne predmete na smjernice o podnošenju zahtjeva za pristup vlastitim informacijama prema nadležnim zakonima o zaštiti osobnih podataka i pokušavamo pomoći drugima da pronađu prikladniji način za kontaktiranje tijela javnih vlasti.

Zašto iz odgovora uklanjamo adrese e-pošte i brojeve mobitela? #

Da bismo zaštitili sve strane od neželjene pošte i potaknuli zadržavanje sve korespondencije na Imamo pravo znati, automatski uklanjamo većinu adresa e-pošte i neke brojeve mobitela iz odgovora na zahtjeve. Iz tehničkih razloga ne uspijevamo ih uvijek ukloniti iz privitaka, poput određenih PDF-ova.

Budući da naš servis automatski uklanja e-mail adrese i brojeve mobilnih telefona iz odgovora, to nije pogodno za zahtjeve gdje se od tijela traži dostava kontakta e-pošte - ali ako morate znati adresu koju smo uklonili, molimo da stupite u kontakt s nama. Povremeno adresa e-pošte čini važan dio odgovora i ako se od nas zatraži da je otkrijemo, možemo je objaviti u komentaru.

Kako postupamo sa zahtjevima koji nisu uspješno poslani? #

 • Administratorska ekipa reagira te će ponovno poslati zahtjev ili poruku kada uočimo neuspješnu dostavu u razumnom roku nakon što je korisnik predao zahtjev.
 • Tijelo javne vlasti ili podnositelj zahtjeva može zatražiti od nas da ponovno pošaljemo određenu poruku i obično ćemo to učiniti.
 • Načelno ne šaljemo vrlo staru prepisku, na primjer ako je došlo do neuspjeha u isporuci koji je prošao nezapaženo već duži niz mjeseci i ako postoji jasna poruka o odbijanju ili pogrešci zahtjev može biti označen kao "povučen" na temelju napuštanja, ili označen kao da još uvijek čeka odgovor.

Backpage - ograničeni predmeti #

Administratori mogu napraviti "backpage" cijelog predmeta zahtjeva, što znači da je stranica zahtjeva dostupna onima koji imaju izravnu vezu do nje, ali nije uključena u popise zahtjeva ili rezultate pretraživanja na internetskoj stranici.

Kada se zahtjev na Imamo pravo znati označi "backpage," mjenjaju se meta oznake u zaglavlju stranice zahtjeva i povezane privitke kako bi se zatražilo od vanjskih tražilica da ne indeksiraju tu stranicu i sadržaj. Ova se značajka rijetko koristi, ali nam može pomoći da nastavimo s objavljivanjem materijala koji bismo inače uklonili.

Backpage ograničenje predmeta smanjuje utjecaj naše publikacije, na primjer može se koristiti da bi se povećala vjerojatnost da naši interesi za obradu i objavljivanje sadržaja nadmašuju bilo kakav negativan utjecaj na one čiji su osobni podaci uključeni.

Kako moderirate komentare zahtjeva? #

Komentari na Imamo pravo znati imaju određenu svrhu: oni pružaju mogućnost da korisnici ove stranice putem komentara pomažu, savjetuju i proispituju informacije iz zahtjeva za pristup informacijama. Zadržavamo pravo uklanjanja komentara koje se ne uklapaju u jednu od ovih kategorija. Molimo pogledajte 'Kako pokrećemo Imamo pravo znati' za više informacija.

Političke rasprave i osobna mišljenja nisu dopušteni u komentarima: ako smatrate da trebate pružiti objašnjenja, možete negdje drugdje objaviti takvu diskusiju i tada objaviti poveznicu do vaše poruke na forumu, blogu ili stranici kampanje. Molimo pogledajte pravila ponašanja za više informacija o standardima koje očekujemo da se pridržavaju naši korisnici.

Želimo da naša usluga bude usko usredotočena na svoju svrhu, a s ograničenim administrativnim resursima, dajemo prioritet sadržajnim zahtjevima i odgovorima u pristupu informacijama. Iz tog razloga trošimo manje vremena na moderiranje komentara nego na dopisivanje u predmetima prava na pristup informacijama, i češće ćemo odlučiti jednostavno ukloniti komentare koji su sporni.

Osoblje portala #

Osoblje portala Imamo pravo znati čine volonteri koji su ujedno i aktivni korisnici portala.

Volontere nadgledaju i podučavaju njihovi kolege volonteri te Code for Croatia i Gong. Budući da smo strukturirane organizacije, to se događa putem mjesečnih Imamo pravo znati koordinacijskih sastanaka te prema potrebi putem e-pošte ili pojedinačnih sastanaka. Rad volontera na internetskoj stranici i elektronskoj korespodenciji vidljiva je ostalim članovima volonterske ekipe, kao i pojedincima iz Code for Croatia i Gonga, a svatko može dati prijedloge za drugačije postupanje.

Kada novi volonter započne, od njih se traži da se slože s uvjetima sporazuma o volontiranju i pravilima o tajnosti Imamo pravo znati podataka. Ovisno o prirodi njihovog volontiranja, mogu imati uvodni poziv ili sastanak s trenutnim volonterom ili s članom voditeljske ekipe Code for Croatia.

Volonteri koji će aktivno administrirati internetskom stranicom bit će zamoljeni da se pridruže pozivu u kojem trenutni volonter demonstrira upotrebu Imamo pravo znati administrativnog sučelja. Ako se osjećaju samopouzdano, tek tada im se može omogućiti pristup administracijskom sučelju.

Korisnički računi #

Ako se prijavite za korisnički račun na Imamo pravo znati, profil s popisom svih zahtjeva i komentarima koje ste postavili bit će javno dostupan.

Zahtjevi za uklanjanje ili anonimiziranje računa #

Mislimo da dobro napisani zahtjevi za pristup informacijama o važnim temama predstavljaju pozitivan element bilo čijeg "mrežnog otiska." Nadamo se da se evidencija naših korisnika na Imamo pravo znati dobro odražava na njih i da ne bi trebalo biti nešto za što osjećaju potrebu da zatraže uklanjanje.

Usprkos tome, na zahtjev ćemo promijeniti korisničko ime računa u "ime uklonjeno" i pokušati ukloniti korisničko ime tamo gdje se nalazi u običnom tekstu prepiske. Kada poduzmemo takve radnje, suspendiramo dotični račun i sprječavamo njegovu daljnju upotrebu jer ne želimo da ljudi komuniciraju s tijelima javne vlasti putem naše web stranice pod imenom "ime uklonjeno". Korisnici čiji su računi anonimizirani na ovaj način mogu se ponovno registrirati s novim računom za buduću upotrebu naše stranice.

Ako račun nije korišten za objavljivanje bilo čega (zahtjeva ili komentara), njegovo uklanjanje očito nije problematično i to radimo na zahtjev.

Ne uklanjamo velike količine zahtjeva za pristup informacijama i odgovore osim u iznimnim okolnostima, kao što je slučaj kada to nalaže zakon. Mi, poput tijela javne vlasti koja vode upisnik, ne smatramo osobnim podacima anonimne korespodencije zahtjeva i odgovora korisnika.

Zabrana korištenja - suspenzija #

Korisnicima koji su ustrajni u zloupotrebi naše usluge (npr. kršenje pravila ponašanja) zabranjujemo daljnje korištenje funkcionalnosti portala. Zabrana ili suspendiranje korisnika krajnje je sredstvo; ako je moguće, Imamo pravo znati volonterska ekipa savjetuje korisnike o tome kako koristiti našu uslugu na prihvatljiv način. Ove se smjernice daju putem e-pošte ili komentara. Ako korisnik nastavi zlorabiti uslugu nakon takvih intervencija, njegov račun dobiti će zabranu korištenja. Zabrane bez upozorenja mogu se koristiti u slučajevima kada se usluga ne koristi ozbiljno, npr. neželjeni računi ili u slučajevima ozbiljne zlouporabe. Nakon što je račun zabranjen, Imamo pravo znati volonterska ekipa korisniku piše kako bi objasnili razloge koji su doveli do te odluke.